Programmeren met Bomberbot

Mediamasters zijn kinderen die mediawijs zijn. Ze beheersen mediabegrippen, sociale enquête en weten wat er speelt. Eén van de methodes die heel eg inspeelt op de mediawijsheid van leerlingen en de digitale geletterdheid, is de programmeermethode Bomberbot.

Jonge kinderen leren met Bomberbot programmeren en worden zo optimaal voorbereid op de leerling van 2032: het jaar waarin de huidige leerlingen actief zijn op de arbeidsmarkt.

 

Programmeren

Het vak “programmeren” treedt steeds meer naar de voorgrond. Op middelbare scholen wordt er les in gegeven en ook hbo-instellingen stromen vol met studenten die het programmeren eigen willen maken.

Programmeren houdt in dat je een computer kunt vertellen wat hij moet doen. Je programmeert bijvoorbeeld een stukje software, zodat programma’s op een device het goed doen. Je programmeert bij wijzen van apps en spelletjes, maar ook applicaties als rekenmachines en methoden om het weer te bekijken.

Een andere vorm van programmeren is wanneer je hardware zodanig instelt dat het doet wat jij wil.

Op de basisschool kunnen leerlingen met Bomberbot een robot programmeren, zodanig dat hij doet wat zij willen.

Bomberbot in de klas

Codetaal

Leerlingen leren op speelse wijze de taal van het coderen. Pseudocode bijvoorbeeld. Wanneer een robot van de ene kant van de kamer naar de andere kant van de kamer moet lopen, horen daar opdrachten bij. Die opdrachten worden in pseudocode onder elkaar gezet, zoals:

Zet een stap vooruit;

Zet een stap vooruit;

Zet een stap vooruit;

Draai een kwartslag;

Zet een stap vooruit;

Zet een stap vooruit.

Maar al snel omgezet in pijltjes, symbooltjes en moeilijker gemaakt met tal van opdrachten. Zo moet het robotje sterren verzamelen en robijnen kapot hakken.

 

Level voor level

Bomberbot leert als een spel. Level voor level komen de kinderen verder en leren ze meer. Van loops naar nested loops en over functies en het herhalen van functies. Hoewel het in duidelijke taal wordt behandeld, worden ook de symbolen van echte programmeertaal in de lessen niet geschuwd. Zo worden leerlingen al warm gedraaid, zonder dat ze echt aan het coderen hoeven. Dat is pas iets voor later.

 

Spelenderwijs wijzer worden

De methode Bomberbot laat leerlingen op spelenderwijs wijzer worden in het programmeren. Maar bovenal helpt het leerlingen logisch na te denken. De robot kan uit zichzelf niets. Je moet stap voor stap vertellen wat je wil. Dat vereist een bepaald inzicht en Bomberbot helpt dat logische inzicht te verkrijgen.

Wat dat betreft is het gebruik van Bomberbot een absolute aanrader voor scholen die hun leerlingen mediawijs willen maken en klaar willen stomen voor leven en werken in de 21e eeuw.